top of page

Değerli Taş

Değerli Taş

Sürdürülebilir değerli taşlar, çevresel ve sosyal açıdan sorumlu uygulamalarla etik olarak elde edilen, çıkarılan, kesilen ve parlatılan değerli veya yarı değerli taşlardır.

Kıymetli değerli taşların sorumlu bir şekilde tedarik edilmesi için gereken özeni göstermede önemli bir husus, tedarik zincirinin karmaşıklığıdır. Tedarik zinciri, “yukarı ve aşağı yönlü bağlantılar yoluyla, bir tedarik zincirinde yer alan kuruluşların ağı” olarak tanımlanır.

Genel olarak, bir tedarik ne kadar basitse, yürütmek daha kolay olacaktir


(bkz. Şekil 1). Her aşamada, bir ham madde en az altı dönüşüm ve katma değer aşamasından geçer:

  • Üretim: örn. madencilik veya stoklar

  • Sıralama/ticaret,

  • Kesme/parlatma

  • Toptan ve ihracat,

  • Bitmiş bir mücevher ürününe dönüştürülmesi

  • Perakende

Her ham maddenin tedarik zinciri, ortak aşamaların benzersiz tezahürlerini taşıyacaktır; Örneğin, Elmaslar, ametist ile aynı şekilde çıkarılmaz veya ticareti yapılmaz. Aşağıda, sektöre genel bir bakış ve sektördeki yaygın tedarik zincirleri ve tedarik zinciri riskleri ile renkli değerli taşlar tanıtılmaktadır.

Elmaslarla ilgili ek bir bölüm, bazı temel benzerlikleri vurgulamaktadır. Elmasları ve renkli değerli taşları ayrı ayrı tartışmaktadır. Netlik ve aynı zamanda hükümet, endüstri ve sivil toplumun ortak deyimiyle uyumlu olmalıdır. "Renkli değerli taşlar" terimi, yakut, zümrüt, topaz, peridot, garnet ve safir gibi elmas olmayan tüm değerli taşları ifade eder. Bununla birlikte, elmaslar, zümrütler, yakutlar ve safirler topluca dört olarak sınıflandırılır. "yarı değerli taşlara" kıyasla göreceli olarak yüksek değerleri nedeniyle "kıymetli taşlar", örn. peridot, garnet, topaz, akik, turkuaz ve ametist.


Daha Fazla Bilgi İçin: info@nurcert.com


Şekil 1: Kuyumculuk Sektörünü Besleyen Hammadde Temelli Tedarik Zincirleri.

psmswg-report.jpg

Related Insights

bottom of page